Nytt avtal mörkades för facket

UPPHANDLING2012-09-26

ST har begärt tvisteförhandling med Pensionsmyndigheten, som ännu en gång har skrivit ett avtal med bemanningsföretag utan att informera facket. Företaget Perido Skills saknar kollektivavtal, men myndigheten anser att den ändå har säkrat goda villkor.

STs ordförande vid Pensionsmyndigheten, Ann-Christine Jonsson, fick via intranätet veta att myndigheten slutit ett nytt ramavtal om olika slags bemanningstjänster. Det företag som ska anlitas i första hand är Perido Skills, som erövrat marknadsandelar i den statliga sektorn och är känt för att inte acceptera kollektivavtal för sina anställda.

– Jag tycker att de borde ha informerat om en så stor upphandling som gäller hela landet, säger Ann-Christine Jonsson. De har missat det två gånger tidigare, och då lovade de att se över rutinerna.

Förra hösten upptäckte facket att de inhyrda kollegerna från ett annat bemanningsföretag saknade både kollektivavtal och tjänstepension.

– Det ingick i deras arbetsuppgifter att tala om vikten av tjänstepension, samtidigt som de inte hade det själva. Det var jätteknepigt.

ST har nu begärt tvisteförhandling om myndighetens underlåtenhet att informera facket om det nya ramavtalet.

Mia Björk, enhetschef för Pensionsmyndighetens inköps- och dokumenthanteringsenhet, beklagar att facket inte informerades i förväg. Men hon är nöjd med det nya avtalet, som hon säger är konstruerat för att undvika dumpning.

– I det tidigare statliga ramavtalet var det fasta timpriser, och det ledde till prisdumpning. Det blev inte bra för någon – vi vill ha konsulter som är nöjda med sin situation.

I det nya avtalet utgår ersättningen till bemanningsföretaget från de faktiska lönerna på Pensionsmyndigheten.

Perido Skills har också lovat att betala 4,5 procent av bruttolönen i pensionsavsättningar. Myndigheten hade uttryckt starka önskemål om det, men ansåg att man inte kunde ställa ett uttryckligt krav. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA