Nytt fängelse planeras i Kalmar

KRIMINALVÅRDEN2020-10-27
En ny anstalt ska etableras i Kalmar, enligt ett beslut från Kriminalvården. Om möjligt vill myndigheten se en gemensam anläggning som inrymmer både häkte och anstalt, med någorlunda central placering.

Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren har enligt ett pressmeddelande beslutat att myndighetens arbete för en etablering av en ny anstalt i region Öst ska inriktas mot Kalmar kommun. Ambitionen är ett häkte i anslutning till centralorten Kalmar samt en anstalt på lämplig plats inom Kalmar kommun. Om rätt förutsättningar ges ska en gemensam anläggning för häkte och anstalt övervägas.

”En ny anstalt och ett nytt häkte i Kalmar innebär ytterligare en viktig del i arbetet med att modernisera vår infrastruktur och samtidigt öka vår platskapacitet långsiktigt. Valet att etablera den nya anstalten i Kalmar innebär att vi kan ta tillvara den kompetens som redan idag finns i Kalmar vilket är en stor fördel jämfört med att bygga upp en verksamhet helt från grunden”, kommenterar ekonomi- och fastighetsdirektör Björn Myrberg beslutet i pressmeddelandet.

Dagens anstalt i Kalmar har plats för 60 intagna. Anstalten, som byggdes 1852, har enligt myndigheten begränsade förutsättningar för expansion eller en modern anstaltsverksamhet. Häktet i Kalmar invigdes 1974 och har 35 platser och ett frivårdskontor.

Målsättning är att en ny klass två-anstalt med plats för 300 intagna ska kunna tas i bruk 2027. Kriminalvården inledde tidigare i år planeringen för en lika stor anstalt i Trelleborg.

”Tanken är att vi ska bedriva de två projekten på ett sätt som ger oss möjlighet att effektivisera genomförandet, till exempel genom att överföra lärdomar och erfarenheter mellan projekten”, konstaterar Björn Myrberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.