Nytt generalkonsulat i New York

UD2015-10-30

Regeringen har beslutat att den svenska närvaron i New York ska uppgraderas genom att öppna ett nytt generalkonsulat. Från december blir det nuvarande honorära konsulatet generalkonsulat.

Generalkonsulatet i New York ska främja bilden av det innovativa, kreativa och konkurrenskraftiga Sverige av i dag, skriver regeringen i ett pressmeddelande:

”I ljuset av Sveriges nya exportstrategi ser vi ett behov av ett generalkonsulat i New York, en av världens viktigaste städer för främjande av varumärket Sverige. Näringslivet efterfrågar en offentlig svensk närvaro på plats för att främja kontakter, handel och investeringar med USA”, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg, S, i pressmeddelandet.

Vintern 2010 gick den dåvarande regeringen den andra vägen, trots omfattande protester. Det som då var ett generalkonsulat med fast anställd personal stängdes som ett led i omfattande besparingar på utrikesdepartementet, UD, och ersattes med ett honorärkonsulat. När nu generalkonsulatet återuppstår kommer det till en början att finnas i samma lokaler som det honorära konsulatet hyr, men en flytt till nya lokaler är aktuell under nästa år. Vem som blir generalkonsul har regeringen inte beslutat. Till en början kommer generalkonsulatet att bemannas av två anställda vid UD.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA