Nytt lönesystem skapar kaos

GREEN CARGO2010-11-23

Green Cargos nya löneutbetalningssystem fungerar dåligt. Företaget har inte kunnat betala in till de anställdas tjänstepensioner på flera månader och felaktiga löneutbetalningar är vardag.

− Systemet är mer fel än rätt, säger Kent Jonsson i STs avdelningsstyrelse på Green Cargo.

Under 2010 har Green Cargo successivt infört ett nytt lönesystem. Men det har problem med att »prata« med andra system, däribland det för pensionsinbetalningar till Statens Pensionsverk, SPV.

Enligt Christer Wahlbom, förhandlingschef på Green Cargo, berörs omkring 1 000 ST-medlemmar av de uteblivna betalningarna till SPV.

– Men alla kommer att få rätt tjänstepension inbetald. Vi räknar med att det har löst sig till årsskiftet. Vi kommer också att betala in en schablonsumma som SPV bestämmer för att täcka eventuella värdeförluster, säger han.

En del borde ha upptäckts

Christer Wahlbom medger att en del av problemen borde ha upptäckts under testperioden.

– Men vissa saker upptäcks bara i skarpt läge, och det här systemet har aldrig umgåtts med SPVs, säger han.

Bolaget har dessutom bytt dagligt planeringssystem. Och ett annat stort problem är att många anställdas ordinarie turer inte har följt med in i de nya systemen eller att tillägg är felaktigt inlagda.

– Eftersom systemet inte har koll på vilken tjänst jag har i botten får vi förtroendevalda ofta fel lön, säger Kent Jonsson.

Enligt honom kan en förtroendevald förlora upp till 3 000 kronor per månad på grund av detta.

Christer Wahlbom menar att det är normalt att det krånglar när man byter lönesystem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA