Nytt nätverk ska motverka nazister

EXTREMISM2005-11-30
Politiska grupper på yttersta högerkanten har börjat samarbeta med varandra – och blivit starkare. Den bilden gav Säpoanalytikern Karin Lönnheden på ett möte i Linköping.
Av:  Christoph Andersson

– Tidigare var den svenska extremhögern splittrad, berättade Karin Lönnheden för femtiotalet specialinbjudna gäster från kyrkor och folkrörelser.

Mötet arrangerades av landshövdingen i Östergötlands län, Björn Eriksson. Anledningen var att 120 nynazister nyligen marscherat genom staden. Men de har också genomfört ett antal nynazistiska torgmöten och flygbladsutdelningar. Inte bara i Linköping, utan även i Motala, Norrköping och Kisa.

– För att kontra utvecklingen har vi skapat ett nätverk, sade Björn Eriksson.

I nätverket ingår bland annat kommunerna, polismyndigheten, Östergötlands bildningsförbund, Handikappföreningarna och RFSL. Men också Linköpings stift och frikyrkorna samt Mosaiska församlingen i Norrköping.

– Målet är bland annat att sprida information om höger- och vänsterextrema grupper samt hur de opererar, förklarade Björn Eriksson.

Samlade 1 000 personer

Karin Lönnheden pekade bland annat ut Nationalsocialistisk front, NSF, vars medlemmar uppträder uniformerat. NSF har en stark ledarkult och avvisar alla former av demokrati – även inom det egna partiet.

– NSF är ett politiskt parti och säger sig vilja ställa upp i kommunalvalet i Linköping 2006, sade hon.

Men det finns också löst sammansatta grupper. Hit hör Blood & Honour, Svenska motståndsrörelsen och info14. Tillsammans med NSF tågade deras medlemmar genom Stockholm på nationaldagen i juni. Enligt Säpo samlade marschen så många som 1 000 personer.

– För att få ett stopp på nazistdemonstrationer i Linköping krävs nu att vanliga människor sluter sig samman och gör en gemensam manifestation. Det är nätverkets mål, säger Björn Eriksson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.