Nytt polishus byggs i Gävle

POLISEN2022-04-13

Gävle kommun och Polismyndigheten har tecknat en avsiktsförklaring om att bygga ett nytt polishus. Även Kriminalvården kommer att flytta med till de nya lokalerna i Västra Kungsbäck intill både E4 och E16.

Diskussioner om lokaliseringen av ett nytt polishus i Gävle har förts sedan flera år. Nu har kommunstyrelsen fattat beslut om en avsiktsförklaring i samråd med de berörda myndigheterna.

I ett pressmeddelande lyfter Catarina Bowall, polisområdeschef i Gävleborg, fram det positiva med att det nu planeras för ett nytt polishus i Gävle, framförallt med tanke på att Polismyndigheten växer: ”Vi är trångbodda redan idag och nuvarande polishus är inte heller anpassat efter dagens verksamhetsbehov och arbetsmiljökrav.”

Den lokalisering som nu är aktuell har enligt pressmeddelandet beslutats utifrån olika aspekter, som bland annat utryckningsvägar, närheten till huvudled och säkerhetsavstånd. Även storleken på tomten är enligt Catarina Bowall viktig för att det ska vara möjligt att utöka verksamheten om behov skulle uppstå.

Även Kriminalvården kommer att flytta med till det nya polishuset, och får därmed möjlighet att öka antalet häktesplatser i Gävle.

”I och med bygget av ett nytt modernt häkte i Gävle ser vi en ökning av platskapaciteten både regionalt och nationellt. Att det dessutom placeras i Gävle är väldigt positivt då vi redan har många duktiga och erfarna medarbetare och god samverkan med polis och övriga myndigheter”, kommenterar den regionala kriminalvårdschefen Olof Vahlström överenskommelsen i pressmeddelandet.

Enligt pressmeddelandet överväger också Åklagarmyndigheten möjligheterna att till en samlokalisering. Det nya polishuset kan tidigast stå klart 2026/2027. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA