Nytt polishus byggs i Gävle

POLISEN2022-04-13
Gävle kommun och Polismyndigheten har tecknat en avsiktsförklaring om att bygga ett nytt polishus. Även Kriminalvården kommer att flytta med till de nya lokalerna i Västra Kungsbäck intill både E4 och E16.

Diskussioner om lokaliseringen av ett nytt polishus i Gävle har förts sedan flera år. Nu har kommunstyrelsen fattat beslut om en avsiktsförklaring i samråd med de berörda myndigheterna.

I ett pressmeddelande lyfter Catarina Bowall, polisområdeschef i Gävleborg, fram det positiva med att det nu planeras för ett nytt polishus i Gävle, framförallt med tanke på att Polismyndigheten växer: ”Vi är trångbodda redan idag och nuvarande polishus är inte heller anpassat efter dagens verksamhetsbehov och arbetsmiljökrav.”

Den lokalisering som nu är aktuell har enligt pressmeddelandet beslutats utifrån olika aspekter, som bland annat utryckningsvägar, närheten till huvudled och säkerhetsavstånd. Även storleken på tomten är enligt Catarina Bowall viktig för att det ska vara möjligt att utöka verksamheten om behov skulle uppstå.

Även Kriminalvården kommer att flytta med till det nya polishuset, och får därmed möjlighet att öka antalet häktesplatser i Gävle.

”I och med bygget av ett nytt modernt häkte i Gävle ser vi en ökning av platskapaciteten både regionalt och nationellt. Att det dessutom placeras i Gävle är väldigt positivt då vi redan har många duktiga och erfarna medarbetare och god samverkan med polis och övriga myndigheter”, kommenterar den regionala kriminalvårdschefen Olof Vahlström överenskommelsen i pressmeddelandet.

Enligt pressmeddelandet överväger också Åklagarmyndigheten möjligheterna att till en samlokalisering. Det nya polishuset kan tidigast stå klart 2026/2027.  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.