Bilden visar ett exempel på hur det nya polishuset skulle kunna utformas enligt plankartan.
Bild: AG arkitekter
Bilden visar ett exempel på hur det nya polishuset skulle kunna utformas enligt plankartan.

Grönt ljus för polishus i Västerås

POLISEN2022-05-20
Regeringen har gett klartecken för bygget av ett nytt polishus i Västerås. Den nya byggnaden får en yta på 47 000 kvadratmeter och kommer att ligga inne i staden. Huset ska också inrymma ett häkte med 50 platser.

Regeringen beslutade vid torsdagens sammanträde att bevilja en framställan från Polismyndigheten om att ingå ett hyresavtal för de nya lokalerna i Västerås. Enligt ett pressmeddelande ska det ses som en del av satsningen på att öka antalet anställda i myndigheten öka med 10 000 fram till och med 2024.

Polismyndigheten hade begärt regeringens tillstånd att teckna ett 20-årigt hyresavtal för det nya polishuset. Tillträde planeras preliminärt till 1 januari 2026. Polishuset samlokaliseras med det nya häkte som regeringen tidigare har beviljat Kriminalvården att ingå ett 20-årigt hyresavtal för.

”Regeringen ser positivt på att Polismyndigheten utökar sin verksamhet i Västerås. Det speglar den just nu historiska utbyggnaden av polisen som ska öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige”, kommenterar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson byggnationen i pressmeddelandet.

Den nya byggnaden i korsningen Björnövägen/Kungsängsgatan planeras till 47 000 kvadratmeter inklusive garage under mark, och ska stå klar om cirka två år. De olika delarna av det nya polishuset kommer att bli mellan en och åtta våningar höga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.