Nytt samarbete kring krigsbrott

RÄTTSVÄSENDET2016-02-01
Migrationsverket, Åklagarmyndigheten och Polisen har träffat en överenskommelse om fördjupat samarbete kring krigsbrottsbekämpning, bland annat genom förenklat informationsutbyte.

De tre myndigheterna har skrivit under en avsikts­förklaring om att utbyta information och underlätta handläggningen av ärenden med krigsbrottsanknytning inom respektive myndighet. Samarbetet ska göra det lättare att identifiera vittnen och målsägande i krigsbrottsärenden för att i förlängningen kunna åtala och döma gärningsmän i Sverige.

Migrationsverket möter många människor från krigshärjade områden och vill kunna sätta dem i kontakt med polis och åklagare för att brott de utsatts för i hemlandet ska kunna utredas och lagföras.

”Det utökade samarbetet oss emellan kommer innebära att det i Sverige blir lättare att fånga upp krigsbrott och hitta gärningsmän ”, skriver  Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik i ett pressmeddelande.

Enligt Migrationsverket kommer samarbetet innebära att myndigheten får lättare att identifiera exklusionsärenden. Ett exklusionsärende är när en person med skyddsskäl inte får flyktingstatus på grund av att han eller hon gjort sig skyldig till till exempel krigsbrott.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.