Nytt samråd om arbetstid

EU2011-01-10

EU-kommissionen har inlett andra etappen av sitt samråd med arbetsmarknadens parter om arbetstidsdirektivet. Samrådet har två huvudspår – en total översyn eller detaljförändringar.

Några av de centrala frågor som kommissionen tar upp i sin konsultation om arbetstidsdirektivet är jourersättning, minimireglerna för vilotid och längsta tillåtna sammanhängande arbetstid. Att ta bort de omdiskuterade reglerna för opt-out, som gör det möjligt för medlemsländer att ställa sig utanför direktivets regler, diskuteras inte i samrådet. Däremot tycks kommissionen ha gett upp tanken på att införa olika typer av jourtjänstgöring, aktiv eller inaktiv, skriver de svenska fackens Brysselkontor.

”Dagens läge är ohållbart, både politiskt och juridiskt. Vi behöver en ny start och en ny hållning på EU-nivå till arbetstid. Jag är övertygad om att vi kan hitta en balanserad lösning som återspeglar arbetstagarnas, konsumenternas och företagens behov på tjugohundratalet”, säger EU-kommissionären László Andor i ett pressmeddelande.

I den första etappen av samrådet var fack och arbetsgivare på EU-nivå överens om att de nuvarande arbetstidsreglerna måste ändras så snart som möjligt. I en genomgång redogör kommissionen för hur det nuvarande arbetstidsdirektivet tillämpas och vilka regler som inte efterlevs.

Samrådet ska avslutas i februari och kommissionens förslag till ändringar av direktivet presenteras i höst.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA