Nytt sparprogram på Posten

POSTEN2010-02-24

Ett sparprogram kan leda till att Posten i Sverige och Danmark gör sig av med ytterligare 2 000 anställda, rapporterar TT. STs Kjell Strömbäck säger att besparingarna var väntade.

STs avdelningsordförande på Posten, Kjell Strömbäck, förklarar att sparprogrammet är en fortsättning på de senaste årens neddragningar. Förra året gjorde sig Posten Norden av med mellan 3 000 och 4 000 anställda, förklarar han.

Enligt Kjell Strömbäck är den främsta orsaken till Postens neddragningar att allt fler använder sig av mejl och andra elektroniska kommunikationsmedel, en utveckling som accelererar och kommer att medföra ännu större neddragningar i framtiden.

Vilka jobb som ska bort 2010 är inte klart. I Sverige har det talats om cirka 1 300 jobb per år, säger Kjell Strömbäck och förklarar att neddragningarna genomförs successivt allteftersom det sker rationaliseringar i olika regioner. Det är inte heller klart om det blir uppsägningar eller om personalminskningarna kan ske helt och hållet genom naturlig avgång eller omställningsåtgärder.

Postens bokslut för 2009 visar att vinsten före skatt blev 2 349 miljoner. Men då ingår den vinst som gjordes när belgiska Posten såldes.

Nu vill styrelsen att ägarna, den danska och den svenska staten, ska få en utdelning på 1 440 miljoner kronor. Något facken har vänt sig emot:

– Vi anser att pengarna ska stanna inom Posten för att användas vid framtida omställningar och annat. Men det finns bestämmelser om att utdelningen till ägarna ska vara en viss andel av vinsten, vilket enligt Postens ledning inte går att komma runt, säger Kjell Strömbäck. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA