Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Oanmälda arbetsplatsinspektioner ska bli fler

ARBETSMILJÖVERKET2023-12-18

Regeringen kräver att Arbetsmiljöverket ska göra fler oanmälda inspektioner av arbetsplatser, sedan antalet dödsfall i arbetsplatsolyckor ökat. Hittills i år har 60 personer dött i olyckor på jobbet.

Bara den senaste veckan har sex personer omkommit i arbetsplatsolyckor i Sverige. Enligt ett pressmeddelande är det skälet till att regeringen nu kräver att antalet oanmälda arbetsplatsinspektioner ska öka.

”Alla har rätt att komma hem från sitt arbete. Olyckorna i Ursvik och i Skellefteå denna vecka är djupt tragiska. Varje dödsolycka är ett misslyckande. Det är tydligt att dödsolyckorna måste minska”, understryker jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg, L, i pressmeddelandet.

Utöver att ställa krav på ett ökat antal inspektioner, där fler också är oanmälda, vill regeringen även att Arbetsmiljöverket ska redovisa resultatet av sina åtgärder för att öka effektiviteten i tillsynen. Myndigheten ska också redovisa vilka kriterier som ligger till grund för bedömningen om inspektioner ska utföras fysiskt eller på distans.

”Den senaste veckans fruktansvärda händelser visar att vi måste se över hur den här negativa trenden kan brytas. Det är viktigt att de rättsliga och säkerhetsrelaterade utredningarna får ha sin gång nu men att det samtidigt börjas föras diskussioner om vad som rent konkret kan göras för att se till att sådana här olyckor inte sker igen”, framhåller arbetsmarknadsminister Johan Pehrson, L, i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA