"Offentlig Arbetsförmedling bättre"

REPLIK2012-02-14

Att privatisera Arbetsförmedlingen skulle innebära en uppenbar risk för sortering av människor: de som har kortast väg till arbetsmarknaden skulle få bäst hjälp. Det skriver STs ordförande Annette Carnhede i ett öppet brev till Stefan Fölster.

Under rubriken ”Inget skäl att behålla Arbetsförmedlingen” argumenterade Stefan Fölster och Björn Lindgren från Svenskt Näringsliv i Svenska Dagbladet för en privatisering av Arbetsförmedlingen. De menade att Arbetsförmedlingen har misslyckats med sitt uppdrag och därför borde ersättas med andra aktörer.

Nu svarar STs ordförande Annette Carnhede med ett öppet brev till Stefan Fölster. Hon frågar honom om han tänker sig att varje enskilt företag ska bedriva myndighetsutövning. Myndighetensformen har nämligen fördelar, skriver hon:

”Den enskilda medborgaren kan både ha insyn i verksamhet och överklaga beslut fattade av en myndighet. Det kan man inte göra hos privata företag.”

Dessutom, betonar Annette Carnhede, tillkommer en ny problematik vid privatisering: rätten att ta del av handlingar försvagas och privat anställda saknar meddelarskydd. Rättsäkerheten och likvärdigheten i beslutsfattande blir alltså mycket svagare om Arbetsförmedlingen avskaffas, menar hon.

”Vi är innerligt trötta på återkommande utspel om att privatisera våra gemensamt finansierade system, till förmån för privata vinstdrivande företag. Vi befarar att det är de arbetslösa som kommer att fara illa om Arbetsförmedlingen försvinner”, skriver Annette Carnhede. I stället skriver hon att man bör ”rikta rättmäktig kritik mot den politiskt beslutade arbetsmarknadspolitiken” och hon vill gärna se att regeringen bjuder in arbetsmarknadens parter och oppositionen ”för att på allvar sätta igång arbetet med att få människor i arbete”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av FastLANs om NM… (ej verifierad) sön, 02/19/2012 - 20:34
...."för att på allvar sätta igång arbetet med att
få människor i arbete" är väl Arbetsförmedlingens
uppgift. Efter friår 2002 från mitt arbete inom
staten fastnade jag hos Arbetsförmedlingen, som
kallade sig för LAN länsarbetsnämnden då. Jag är
snart 60 år och borde pensioneras i stället för
att tvingas delta i program för arbetslösa som Arbetsförmedlingen hittar på. Eftersom den stat-
liga Arbetsförmedlingen inte lyckas "få människor
i arbete", betalt arbete, borde den byta sitt
namn till Praktikförmedling i stället. Beredskaps-
arbete eller Korttidsarbete som finns nästan i alla
EU-länder idag borde ST-förbundet medverka till.
Jag tackar inte nej till en FAS 3 praktikplats
som ST ordförande efter ca 20 års medlemskap
i ST. I dag har jag varken råd att betala ST
medlemsavgift, studielån eller hyreshöjning.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nöjda medlemmar är nycken till vår framgång!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
FastLANS sedan friår 2002

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA