Offentlig förvaltnings delning av data ska utredas

DIGITALISERING2022-08-10

En särskild utredare ska titta på hur myndigheter, regioner, kommuner och andra aktörer enklare, säkrare och mer systematiskt kan dela data. Syftet är att förbättra möjligheterna till samverkan mellan myndigheter.

”För att myndigheter och andra aktörer bättre ska kunna samverka digitalt kring de olika samhällsutmaningarna behöver det bli enklare att dela data, samtidigt som säkerhet och den personliga integriteten värnas”, framhåller energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar i ett pressmeddelande.

Syftet med utredningen är bland annat att främja utvecklingen av en effektiv och säker digital förvaltning och stärka den digitala ekonomin i Sverige. Exempel på möjligheter som kan öppnas genom vad som kallas interoperabel datadelning är enligt pressmeddelandet förbättrad cancerdiagnostik och införande av så kallat precisionsjordbruk, vilket i sin tur kan leda till ett mer hållbart jordbruk.

Regeringen konstaterar att det i dag är svårt att nå dessa samhällsnyttor, eftersom många av datorsystemen inom offentlig sektor inte kan utbyta data med varandra på ett standardiserat sätt. Genom att kombinera datamängder från olika datakällor går det att få stora effektiviseringsvinster, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Analysen ska enligt utredningsdirektiven avgränsas till hur data kan delas inom den offentliga förvaltningen och från den offentliga förvaltningen till externa aktörer.

Till särskild utredare har regeringen utsett Erik Janzon, rättschef på Bolagsverket. Han har tidigare bland annat haft motsvarande roll på E-hälsomyndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA