Offentlig sektor hämmar inte tillväxten

TCO2004-01-26

Det är en myt att storleken på offentlig sektor ska hämma tillväxten. Det visar en ny rapport från TCO.

TCOs tillväxtgrupp har presenterat sin forskningsrapport, Offentliga sektorns storlek och ekonomiska tillväxt – en översikt. Där görs en bred översikt av existerande forskning kring offentliga sektorns betydelse för tillväxt.

- Den myt som ofta odlas i debatten är att offentlig sektor är ett hinder för tillväxten, säger Roland Spånt, chefsekonom för TCO. Rapporten visar inga sådana samband. Offentliga sektorn kan istället vara en bidragande del i tillväxtskapandet. Enskilda offentliga utgifter eller skatter kan ha både positiva och negativa tillväxteffekter.

- Det går inte att utesluta att viss forskning är ideologisk, säger Mattias Erlandsson, författare till rapporten som är beställd av TCO. Om exempelvis utgifterna för arbetslöshetsersättning stiger i en lågkonjunktur så kan ett negativt samband ses. Men det är inte de stigande offentliga utgifterna som har lett till lågkonjunktur och sänkt tillväxt. Tvärtom, det är den låga tillväxten som tvingat fram ökade offentliga utgifter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA