OK för försäljning av flygplats

LUFTFART2011-09-01
Försäljningen av flygplatsen i Ängelholm får klartecken av Förvaltningsrätten, skriver Sydsvenskan. Affären hade överklagats av en privatperson.

Det var varken fråga om jäv, brott mot lagen om offentlig upphandling eller dumpning av priset när flygplatsen i Ängelholm såldes till Peab. Det har Förvaltningsrätten kommit fram till i sin prövning.

Försäljningen gjordes upp i september i fjol. Luftfartsverket sålde flygplatsen i Ängelholm till tio skånska kommuner, som i sin tur sålde anläggningen vidare till Peab. Priset för det privatägda bolaget blev 25 miljoner kronor, 15 miljoner mindre än Luftfartsverkets pris. Prissänkningen berodde på att de inblandade i samband med försäljningen avskrev ett lån.

En privatperson i Ängelholm ifrågasatte beslutet och överklagade det till Förvaltningsrätten.  Han ifrågasatte värderingen av flygplatsen därför att den gjordes av personer med anknytning till Peab, skriver Sydsvenskan.

Enligt Förvaltningsrätten gjordes en jävsprövning före försäljningen och flygplatsen värderades också av andra utomstående företag. Om det finns särskilda skäl kan en kommun sälja utan anbudsgivning, och också avskriva lån om det finns särskilda skäl. Enligt rätten är en flygplats ett tillräckligt skäl, skriver tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.