Seko stödjer Byggnads mot Svevia

SVEVIA2012-01-26
Byggnads har begärt, och fått, sympatiåtgärder av Seko i sin konflikt med Svevia. Men bolaget, uppbackat av Arbetsgivarverket, hävdar att det råder fredsplikt.

 

Byggnads är sedan en vecka i konflikt med Svevia, bolaget som bildades ur Vägverket Produktion. Förbundets medlemmar strejkar på ett bygge av en idrottshall i Uppsala. Fackförbundet anser att Svevia, som följer myndighetsavtalet och inte byggavtalet, står för osund konkurrens, framför allt genom lägre löner.

Seko, som är det största facket på Svevia, har fått en formell begäran om sympatiåtgärder från Byggnads och svarat ja.

– Vi har lagt ett sympativarsel. Det betyder att vi tar ut våra två medlemmar som finns på det bygget i sympatikonflikt. Det går igång 1 februari, säger Sekos avtalssekreterare Sven-Olof Hellman.

Seko gör samma bedömning som Byggnads att projektet i Uppsala är ett husbygge.

– Det är tveklöst Byggnads avtalsområde. Vi förstår deras uppfattning, säger Sven-Olof Hellman.

Däremot har Seko inte tagit ställning till Byggnads varslade upptrappningar av stridsåtgärderna mot Svevia, som ytterst tar sikte mot det statliga bolagets alla verksamheter. Det finns ingen anledning, hävdar Sven-Olof Hellman, eftersom Byggnads inte begärt sympatiåtgärder för något annat än just projektet i Uppsala. ST har inte fått några motsvarande önskemål från Byggnads, enligt förhandlingsombudsman Ellen Simonsson.

Svevia har med hjälp av sin arbetsgivarorganisation Arbetsgivarverket gjort en så kallad fredspliktsinvändning. Varslen kan strida mot fredspliktsreglerna i medbestämmandelagen, anser arbetsgivarsidan.

Svevia har redan kollektivavtal och lagen kan i vissa fall förbjuda stridsåtgärder som syftar till att undantränga befintliga kollektivavtal.

Svevia och Arbetsgivarverket uppmanar Byggnads och Seko att dra tillbaka varslen. Annars kommer man att vända sig till Arbetsdomstolen för att få frågan prövad, enligt Lars Andrén, informationschef på Arbetsgivarverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.