Arbetsdomstolen prövar Sveviakonflikt

SVEVIA2012-01-30

Arbetsdomstolen prövar Byggnads rätt att tvinga fram avtal med Svevia. Det är Byggnads som stämmer. Men Arbetsgivarverket svarar med en egen stämning.

Sedan elva dagar tillbaka strejkar Byggnads medlemmar på Svevias bygge av en idrottshall i Uppsala. Byggnads anser att Svevia, som följer myndighetsavtalet och inte byggavtalet, står för osund konkurrens, framför allt genom lägre löner.

Arbetsgivarverket kräver att Byggnads avslutar stridsåtgärderna och återkallar sina upptrappande varsel. Argumentet är att man enligt medbestämmandelagen inte får undantränga gällande kollektivavtal.

Men det är helt fel, hävdar Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

– Det är snömos. Vi har aldrig snackat om att undantränga några kollektivavtal. Vi ska ha ett avtal för våra medlemmar och det har vi full rätt till enligt svensk lagstiftning och praxis, säger han.

I fredags stämde därför Byggnads Svevia i Arbetsdomstolen. Förbundet yrkar att det ska vara oförhindrat att vidta stridsåtgärder. I dag, måndag, kommer Svevia genom Arbetsgivarverket att svara med en så kallad genstämning.

– Det är nödvändigt för att vi ska kunna utveckla vår talan, säger Karl Pfeiffer, chefsjurist och tillförordnad generaldirektör på Arbetsgivarverket.

I morgon, tisdag, hålls en förhandling i Arbetsdomstolen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA