Arbetsdomstolen prövar Sveviakonflikt

SVEVIA2012-01-30
Arbetsdomstolen prövar Byggnads rätt att tvinga fram avtal med Svevia. Det är Byggnads som stämmer. Men Arbetsgivarverket svarar med en egen stämning.

Sedan elva dagar tillbaka strejkar Byggnads medlemmar på Svevias bygge av en idrottshall i Uppsala. Byggnads anser att Svevia, som följer myndighetsavtalet och inte byggavtalet, står för osund konkurrens, framför allt genom lägre löner.

Arbetsgivarverket kräver att Byggnads avslutar stridsåtgärderna och återkallar sina upptrappande varsel. Argumentet är att man enligt medbestämmandelagen inte får undantränga gällande kollektivavtal.

Men det är helt fel, hävdar Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

– Det är snömos. Vi har aldrig snackat om att undantränga några kollektivavtal. Vi ska ha ett avtal för våra medlemmar och det har vi full rätt till enligt svensk lagstiftning och praxis, säger han.

I fredags stämde därför Byggnads Svevia i Arbetsdomstolen. Förbundet yrkar att det ska vara oförhindrat att vidta stridsåtgärder. I dag, måndag, kommer Svevia genom Arbetsgivarverket att svara med en så kallad genstämning.

– Det är nödvändigt för att vi ska kunna utveckla vår talan, säger Karl Pfeiffer, chefsjurist och tillförordnad generaldirektör på Arbetsgivarverket.

I morgon, tisdag, hålls en förhandling i Arbetsdomstolen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.