”Svevia sitter i ett låst läge”

SVEVIA2012-01-23
Svevia får inte teckna hängavtal med Byggnads för Arbetsgivarverket. Och bolaget har inte lyckats gå över till Sveriges Byggindustrier. Därmed sitter Svevia, som har Byggnads hot om blockad hängande över sig, i ett låst läge.

Byggnads anser att Svevia, före detta Vägverket produktion, utsätter byggbranschen för osund konkurrens. Orsaken är att Svevia är bundet av andra kollektivavtal än byggbranschen. Byggnads har redan inlett strejk och blockad mot Svevia vid ett bygge i Uppsala. Men denna begränsade stridsåtgärd kommer gradvis att trappas upp. Om två och en halv vecka träder arbetsnedläggelse och blockad i kraft mot hela Svevia.

Det statliga bolagets förhandlingschef Per-Inge Hultman avvisar Byggnads påståenden att Svevia skulle ägna sig åt lönedumpning.

– Vi har sju procent högre kostnader för villkoren för våra yrkesarbetare jämfört med yrkesarbetarna inom Sveriges Byggindustrier, säger han.

Svevia tillämpar fast månadslön. I byggavtalet gäller ackordslön.

– Det går alltid att visa upp exempel på arbetsplatser i Stockholm där Byggnads fått upp ackorden. Infrastrukturbranschen är het nu. Men våra anställda har fast månadslön oavsett om det är hög- eller lågkonjunktur.

Svevia har dock för avsikt att byta arbetsgivarorganisation, främst för att alla konkurrenter finns hos Sveriges Byggindustrier. Diskussioner har pågått under åtminstone ett och ett halvt års tid utan resultat.

Men så länge Svevia finns kvar hos Arbetsgivarverket tillåter inte den organisationen särskilda avtal med Byggnads, hävdar Per-Inge Hultman.

– Om jag trots det skulle teckna hängavtal med Byggnads, utesluter Arbetsgivarverket oss och då står våra 3 000 anställda utan kollektivavtal. Det kan jag bara inte göra. Så vi sitter i en ganska låst situation, skulle jag påstå.

Arbetsgivarverkets förhandlingschef Monica Dahlbom bekräftar att Svevia inte är fritt att teckna avtal med Byggnads. Hur Arbetsgivarverket kan hjälpa bolaget är oklart.

– Vi analyserar situationen. Det är komplicerat, säger Monica Dahlbom.

I morgon, tisdag, träffar hon och chefsjurist Karl Pfeiffer, tillförordnad generaldirektör, Per-Inge Hultman för att diskutera Byggnads varsel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.