Elektrikerna hotar strejka mot Svevia

SVEVIA2012-02-14
Elektrikerna varslar Svevia om sympatiåtgärder. Därmed utvidgas bolagets konflikt med Byggnads ytterligare. Även statliga LKAB riskerar att dras in i arbetsstriden.

Byggnads vill teckna avtal för sina medlemmar anställda i det statliga bolaget Svevia, före detta Vägverket produktion. Bolaget får inte teckna avtal utanför statens område för sin organisation, Arbetsgivarverket.

På måndagen varslade Svenska Elektrikerförbundet om så kallade sympatiåtgärder med Byggnads i konflikten.

– Vi tycker att det är väldigt viktigt att Byggnads får ett avtal. Arbetsgivaren ska inte kunna välja vilket avtal de vill ha, för då blir det ett billigare och sämre avtal. Det är den ordning som gäller på svensk arbetsmarknad, säger Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin.

Elektrikernas varsel om strejk och blockad omfattar allt arbete med installation, reparation och underhåll åt Svevia. Dessutom gäller varslet arbete inom ramen för installationsavtalet som Svevia just nu gör åt LKAB i gruvan i Kiruna. Om någon annan firma tar över arbetena, gäller strejk och blockad då också, enligt Elektrikernas varsel som träder i kraft 23 februari.

Elektrikerna är kritiska mot att staten ”ägnar sig åt billig avtalsshopping” genom Svevia och samtidigt tjänar fem miljarder på gruvdriften i Kiruna.

Men att LKAB kan dras in i konflikten beror mest på praktiska överväganden, enligt Jonas Wallin.

– Vi har gjort en bedömning av var varslet kan göra nytta, så att det aldrig behöver träda i kraft. Det gäller att få Svevia att ta sitt förnuft till fånga och skriva på avtalet med Byggnads, säger han.

Jonas Wallin gissar att ”några handfullar” medlemmar i Elektrikerna kan komma att beröras av varslen. Byggnads har ett 40-tal medlemmar hos Svevia. Alla är nu uttagna i strejk och förbundets blockad gäller hela bolaget sedan i onsdags.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.