Svevia skriver avtal med Byggnads

AVTAL2012-02-16
Svevia och Arbetsgivarverket backade i konflikten med Byggnads. Svevia har slutit ett löneavtal med Byggnads, som därmed upphör med sina stridsåtgärder.

Som Publikt tidigare rapporterat har Byggnads krävt att få teckna avtal med det statliga bolaget Svevia, tidigare Vägverket Produktion. Svevia vägrade, uppbackade av arbetsgivarorganisationen Arbetsgivarverket.

Svevia ansåg att det avtal företaget redan har med LO-förbundet Seko är heltäckande, och anklagade Byggnads för att försöka tränga undan det avtalet – vilket är förbjudet enligt medbestämmandelagen.

Men Byggnads utlöste konflikt med strejker på flera arbetsplatser, och fick genom ett interimistiskt beslut i Arbetsdomstolen bekräftat att de hade rätt att strida för ett eget avtal.

Och nu har alltså parterna kommit överens. Men enligt Charlotte Sandström, chef för Kommunikation och varumärke på Svevia, omfattar avtalet enbart lönevillkor. Övriga villkor styrs av avtalet med Seko.

Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger i ett pressmeddelande att förbundet nu fått igenom den konkurrensneutralitet man kämpat för: ”Byggnads kan sina medlemmar på berörda arbetsplatser nu äntligen förhandla om lön”.

Avtalet träder i kraft 20 februari, och då återgår de strejkande medlemmarna i Byggnads i arbete.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.