Även Seko får ta strid mot Svevia

SVEVIA2012-02-03

Arbetsdomstolen gav i dag, fredag, Seko klartecken att vidta sympatiåtgärder i Byggnads konflikt med det statliga bolaget Svevia. Tre Sekomedlemmar i Uppsala tas ut i strejk.

Byggnads vill teckna kollektivavtal med Svevia, det statliga bolag som är bildat av gamla Vägverket produktion. När bolaget avböjde svarade Byggnads med varsel om konflikt, i första hand på bygget av en idrottshall i Uppsala.

Byggnads begärde, och fick, Sekos stöd för stridsåtgärderna i Uppsala. Men Svevia och Arbetsgivarverket krävde att fackförbunden skulle återkalla sina varsel. Tvisten hamnade i Arbetsdomstolen som i onsdags godkände Byggnads försök att få Svevia till förhandlingsbordet. I dag, fredag, beslutade Arbetsdomstolen att även Sekos varslade sympatiåtgärder är rättsligt sett tillåtna.

Det betyder att de tre Sekomedlemmar som arbetar på bygget i Uppsala tas ut i strejk, enligt Sekos avtalssekreterare Sven-Olof Hellman.

– Vi fick just beslutet och det betyder att vårt varsel träder i kraft, säger han.

Byggnads har varslat om upptrappade stridsåtgärder i ytterligare två steg. Men förbundet har inte begärt Sekos sympatiåtgärder för dessa varsel, enligt Sven-Olof Hellman.

Arbetsgivarverket anser att avtalet med Seko omöjliggör tecknande av avtal med andra LO-förbund. Arbetsdomstolen tycker inte att det hittills är bevisat. Målet fortsätter i domstolen, parallellt med stridsåtgärderna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA