Byggnads hotar blockera Svevia

SVEVIA2012-01-20

Statliga Svevia konkurrerar i byggbranschen med sämre villkor. Det anser Byggnads som nu kräver att få teckna avtal med Svevia för sina medlemmar.

Byggnads har tagit ut tre medlemmar i strejk på Svevias bygge av en multiidrottshall på arenaområdet Fyrishov i Uppsala. Från 1 februari försätts arbetsplatsen dessutom i blockad av Byggnads.

Bakgrunden är att Byggnads anser att Svevia gång på gång ger sig in på byggavtalets område, fastän bolaget har kollektivavtal på ett annat område med Arbetsgivarverket som motpart.

– De är inte konkurrensneutrala. Det här bygget tillhör vårt område, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på Byggnads.

Han hävdar att det i lön kan skilja uppemot 10 000 kronor per månad på individbasis mellan byggbolagens anställda som omfattas av byggavtalet och Svevias anställda.

– Även om jag har förstått att det finns guld i andra ändar på deras avtal, säger Torbjörn Johansson.

Syftet med stridsåtgärderna är att tvinga Svevia tillbaka till förhandlingsbordet. När bolaget bildades 2009 ur Vägverket produktion fördes under några månader förhandlingar med Byggnads om ett hängavtal för de anställda som är medlemmar i förbundet. Men någon överenskommelse har inte kommit till stånd.

ST har omkring 220 medlemmar i Svevia. Avdelningsordföranden Christer Dahlberg säger att de nuvarande stridsåtgärderna inte påverkar särskilt mycket eftersom Byggnads medlemmar i princip är klara med sina uppgifter. Han tror att Byggnads försöker förmå Svevia att överge Arbetsgivarverket och gå in i Sveriges Byggindustrier.

– Sådana samtal har förts och kanske tycker Byggnads att det inte går tillräckligt fort och då vill man visa lite muskler.

Om Svevia går över till Sveriges Byggindustrier, innebär det också att företaget lämnar STs avtalsområde. Men att Byggnads skulle ha sådana ambitioner avvisar Torbjörn Johansson.

– Vi vill bara ha ett hängavtal, säger han.

Christer Dahlberg säger att det är svårt att dra en gräns för vad Svevia kan hålla på med utan att tassa in på byggavtalets domäner.

– Det är svårdefinierat. Bygget i Uppsala är lite tvivelaktigt, frågan är om inte Svevia varit och tangerat gränsen där, säger han.

Även Torbjörn Johansson medger att det är svårt att dra exakta gränser.

– Generellt kan man säga att allt som har med formar och betong att göra lyder under byggavtalet. Men det där är en sådan sak vi får komma överens om i ett avtal.

Byggnads stridsåtgärder trappas upp i tre steg. Först gäller det endast bygget i Uppsala. Från 3 februari utökas strejken till Svevias arbetsplatser Parteboda Kraftstation i Ånge och Trafikplats Kista E 250, skriver Byggnadsarbetaren. I det tredje steget, som tar vid 8 februari, tar Byggnads ut alla sina medlemmar i Svevia i strejk.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA