Klartecken för strejk mot Svevia

SVEVIA2012-02-01
Byggnads får strejka mot och blockera statliga Svevia. Det beslutade Arbetsdomstolen i dag, onsdag.

Byggnads vill teckna kollektivavtal med Svevia, det statliga bolaget som är bildat av gamla Vägverket produktion. När bolaget avböjde svarade Byggnads med varsel om konflikt.

Svevia har genom sitt medlemskap i Arbetsgivarverket heltäckande kollektivavtal med bland annat Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, där ST ingår. Därför har bolaget hävdat att det råder fredsplikt och att Byggnads inte får försöka tränga undan de avtal som redan finns.

Tvisten hamnade i Arbetsdomstolen i förra veckan genom att både Byggnads och Svevia skickade in stämningar.

I dag, onsdag, beslutade Arbetsdomstolen att det inte finns några rättsliga hinder för Byggnads att strejka mot Svevia och försätta bolaget i blockad i enlighet med sina varsel.

En enhällig domstol anser att inget annat framkommit hittills än att Byggnads enbart försöker få till stånd ett avtal för sina egna medlemmar.

Detta är ett tillfälligt, så kallat interimistiskt, beslut som gäller fram tills tvisten slutligen avgörs av domstolen.

Närmast får de båda tvistande parterna svara på varandras stämningar, enligt juristen Sofia Andersson på Arbetsdomstolen. Om parterna inte kan enas om en förlikning brukar en rättsprocess i Arbetsdomstolen ta ungefär ett år.

Från 8 februari har Byggnads varslat om total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete som utförs av medlemmar anställda i Svevia.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.