Ökade kostnader för Försäkringskassan

SOCIALFÖRSÄKRING2020-05-04

Statens kostnader för socialförsäkringarna stiger snabbt. Under 2020 väntas kostnaderna öka med tio miljarder kronor på grund av utbrottet av covid-19, enligt Försäkringskassans prognos.

Antalet ansökningar inom sjukpenning, tillfällig föräldrapenning samt ersättning för höga sjuklönekostnader har ökat kraftigt, konstaterar Försäkringskassan i ett pressmeddelande. Förra året blev kostnaderna för socialförsäkringen 218 miljarder kronor. Under 2020 beräknas utgifterna att öka med cirka 10 miljarder kronor på grund av covid-19. Sammantaget kommer socialförsäkringen enligt prognosen att kosta 229 miljarder kronor under 2020.

”Utgiftsprognosen är osäkrare än vad den brukar vara och det beror givetvis på det mycket osäkra och allvarliga läge som vi ser i samhället till följd av utbrottet av covid-19. Ingen vet hur länge pandemin kommer hålla i sig eller hur lång tid den påverkar utgiftsutvecklingen framöver”, kommenterar Försäkringskassans prognoschef Renée Blomberg prognosen i pressmeddelandet.

En viktig orsak till de ökade kostnaderna är tillfälliga regeländringar på grund av covid-19. Den slopade karensdagen beräknas kosta 1,8 miljarder kronor, vilket belastar sjukpenninganslaget. Och beslutet att tillfälligt ersätta alla arbetsgivare för hela sjuklönekostnaden för april och maj 2020 ökar enligt pressmeddelandet utgifterna med ytterligare sju miljarder kronor.

Försäkringskassan redovisar också ett markant ökat söktryck i sjukpenningen. Antalet inkomna ärenden per dag är mer än dubbelt så högt som den prognos som Försäkringskassan gjorde innan utbrottet av covid-19. Kostnaderna för sjukpenningen beräknas öka med mer än 1,5 miljarder kronor på grund av coronapandemin.

Antalet ansökningar om tillfällig föräldrapenning är 41 procent fler än motsvarande månad 2019. Utbetalningarna i april 2020 beräknas bli drygt 1,4 miljarder kronor, vilket är nästan dubbelt så mycket som i april förra året. Prognosen visar att kostnaden för tillfällig föräldrapenning blir 8,8 miljarder kronor i år, knappt 1,5 miljarder kronor högre än 2019.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA