Ökat förtroende för rättsväsendet

RÄTTSVÄSENDET2016-01-13
Medborgarnas förtroende för rättsväsendet ökar. Det visar Brottsförebyggande rådets, Brå, nationella trygghetsundersökning för 2015. Tydligast ökar förtroendet för Polisen.

Två av tre tillfrågade anger att de har stort eller mycket stort förtroende för Polisen i Brås trygghetsundersökning. Det är en ökning från 60 till 65 procent jämfört med året innan. Förtroendet för domstolarna ökade från 49 till 53 procent och för åklagarna från 49 till 51 procent. Kriminalvården ökade från 42 till 43 procent, och sammantaget har förtroendet för rättsväsendets olika myndigheter ökat från 60 till 65 procent.

I ett pressmeddelande konstaterar Kriminalvården att förtroendet för myndigheten över tid har ökat kraftigt. År 2006 var det bara 29 procent som uppgav att de hade stort förtroende för Kriminalvården.

”Det är glädjande och visar att vårt långsiktiga arbete för att öka kunskapen om, och förtroendet för, vår verksamhet, har effekt. Det är också ett kvitto på våra medarbetares stora engagemang och yrkesskicklighet”, säger generaldirektör Nils Öberg i pressmeddelandet.

Den nationella trygghetsundersökningen genomförs årligen av Brå. Undersökningen bygger på svar från cirka 12 000 personer mellan 16 och 79 år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.