Enligt Regeringskansliet är det varje myndighets eget ansvar att avgöra om anslaget från regeringen räcker till att köpa utsläppsrätter eller inte.
Bild: Mostphotos
Enligt Regeringskansliet är det varje myndighets eget ansvar att avgöra om anslaget från regeringen räcker till att köpa utsläppsrätter eller inte.

Oklart om myndigheter får klimatkompensera

NATURVÅRDSVERKET2019-03-25
Myndigheter gör olika tolkning av reglerna kring klimatkompensation. En del bedömer att de inte får betala extra för utsläppsrätter vid flygresor. Naturvårdsverket vill nu att regeringen gör klart vad som gäller, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Flera myndigheter anger att de tolkar reglerna som att det inte är möjligt att betala extra för klimatkompensation vid bokning av flygresor, visar en rundringning som Ekot gjort. 

På Naturvårdsverket har man fått upplysning av Riksrevisonen om att det inte är tillåtet.

”Vi har förstått att vi behöver ha en explicit tillåtelse att göra klimatkompensation från regeringen”, säger Stefan Nyström, klimatchef på Naturvårdsverkets till Ekot.

Andra myndigheter gör motsatt tolkning. Sedan ett par år klimatkompenserar bland annat Finansinspektionen.

Enligt Regeringskansliet är det varje myndighets eget ansvar att avgöra om anslaget från regeringen räcker till att köpa utsläppsrätter eller inte. Men Naturvårdsverket vill ändå se tydligare skrivningar om klimatkompensation i myndigheternas regleringsbrev, rapporterar Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Miljö
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.