Enligt Regeringskansliet är det varje myndighets eget ansvar att avgöra om anslaget från regeringen räcker till att köpa utsläppsrätter eller inte.
Bild: Mostphotos
Enligt Regeringskansliet är det varje myndighets eget ansvar att avgöra om anslaget från regeringen räcker till att köpa utsläppsrätter eller inte.

Oklart om myndigheter får klimatkompensera

NATURVÅRDSVERKET2019-03-25

Myndigheter gör olika tolkning av reglerna kring klimatkompensation. En del bedömer att de inte får betala extra för utsläppsrätter vid flygresor. Naturvårdsverket vill nu att regeringen gör klart vad som gäller, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Flera myndigheter anger att de tolkar reglerna som att det inte är möjligt att betala extra för klimatkompensation vid bokning av flygresor, visar en rundringning som Ekot gjort.

På Naturvårdsverket har man fått upplysning av Riksrevisonen om att det inte är tillåtet.

”Vi har förstått att vi behöver ha en explicit tillåtelse att göra klimatkompensation från regeringen”, säger Stefan Nyström, klimatchef på Naturvårdsverkets till Ekot.

Andra myndigheter gör motsatt tolkning. Sedan ett par år klimatkompenserar bland annat Finansinspektionen.

Enligt Regeringskansliet är det varje myndighets eget ansvar att avgöra om anslaget från regeringen räcker till att köpa utsläppsrätter eller inte. Men Naturvårdsverket vill ändå se tydligare skrivningar om klimatkompensation i myndigheternas regleringsbrev, rapporterar Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Miljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA