Öppen konflikt mellan verkschefer

NYHET2007-05-08

Nu reagerar Jämställdhetsombudsmannen, JämO, Claes Borgström på kritiken från Arbetsgivarverket. Om det gick skulle JämO lämna Arbetsgivarverket.

”Om det fanns möjlighet till det skulle jag omedelbart begära JämOs utträde ur Arbetsgivarverket”, skriver Claes Borgström i en debattartikel i Dagens Nyheter.

JämO har länge varit irriterad över att Arbetsgivarverket gjort motstånd mot kraven på lönekartläggningar. Men en debattartikel av verkets chef

Göran Ekström – där han hävdade att lönekartläggningar pressar fram en lönebildning av öststatsmodell – för ett par veckor sedan har fått bägaren att rinna över:

”Hela situationen är minst sagt märklig. JämO är en statlig myndighet som ska ha tillsyn över jämställdhetslagen. Men vi är också arbetsgivare och ska alltså själva följa jämställdhetslagens bestämmelser. Som statliga arbetsgivare är vi tvångsanslutna till Arbetsgivarverket. Denna myndighet uppmanar oss återkommande att obstruera mot de bestämmelser som vi har till uppgift att övervaka.”

Enligt Claes Borgström skickar Göran Ekström varje år ut ett julbrev till alla statliga myndigheter, och i det brevet angriper han bestämmelserna om lönekartläggning och uppmanar statliga myndigheter att de inte ska göra mer än absolut nödvändigt för att leva upp till lagens krav:

”Att Arbetsgivarverket på det sättet mobiliserar med full kraft för att klämma åt en annan myndighet rimmar illa med de statliga myndigheternas åliggande att stödja varandra”, skriver JämO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA