Ord stod mot ord i hoträttegång

KRONOFOGDEN2012-11-14
Två kronoinspektörer kände sig så hotade att de springande flydde från en utmätning. Ändå friar Gävle tingsrätt mannen som var åtalad för hot mot tjänsteman.

I september 2010 skulle en kronoinspektör tillsammans med en kronoinspektörsaspirant, båda från Gävle, utmäta en fyrhjulig motorcykel.

Enligt de båda tjänstemännen blev de hotade av mannen som hade motorcykeln i sitt förråd. De har hävdat att mannen vid flera tillfällen sade att han skulle ”klappa till dem” och att han hotade med att bussa sin rottweiler på dem.

Till slut fick de springande fly och söka säkerheten i tjänstebilen.

Mannen åtalades och det blev rättegång i Gävle tingsrätt. Under huvudförhandlingen hävdade mannen att han hade berättat för kronoinspektörerna att han själv skulle få stryk om motorcykeln utmättes, eftersom han inte var ägaren. Dessutom påstod han att han sagt att ”nu får ni gå härifrån, nu ska jag gå ut med hunden”. En kvinna inne i mannens lägenhet vittnade också i tingsrätten. Hon hade inte hört några hotelser, hävdade hon.

Gävle tingsrätt anser att alla parter gjort ett trovärdigt intryck. Men kronoinspektörernas version av händelseförloppet har inget ytterligare stöd av vittnen. Mannen med fyrhjulingen har däremot ett vittne som styrker hans påståenden. Därför ogillar tingsrätten åtalet.

Men rådmannen Annika Hessel skriver sig skiljaktig. Hon anser till skillnad från majoriteten att de båda statstjänstemännen lämnat detaljerade, trovärdiga och samstämmiga berättelser medan den åtalade gett ett osäkert intryck. Rådmannen tycker inte heller att något framkommit som skulle ge de båda kronoinspektörerna anledning att ljuga. Åklagaren har till 21 november på sig att överklaga domen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.