Oro inför 35-timmarsvecka

FRANKRIKE2003-12-16

Statsanställda i Frankrike kräver nu en 35-timmarsvecka, som grundar sig på realistiska förhållanden. Regeringen har sagt nej till nyanställningar.

– Idag jobbar jag 39 timmar i veckan. Från första januari ska jag arbeta 35.

Ärligt talat förstår jag inte hur det ska gå till, eftersom regeringen har gett order om att man inte får nyanställa. Ja, antingen kommer pappershögarna att växa eller så får vi slarva över vissa uppgifter, säger en tjänsteman på finansdepartementet.

Löntagarna på en rad franska myndigheter genomför just nu punktstrejker och kräver att förhandlingarna om 35-timmarsveckan inom den offentliga sektorn tar fart.

Regeringen har lovat de statsanställda sänkt arbetstid. Från och med första januari 2002 ska de arbeta högst 1 600 timmar om året. Men än så länge har få myndigheter och departement kommit längre än till ”diskussionsstadiet”, när det gäller hur detta ska gå till i praktiken.

Inom den privata sektorn har reformen hittills skapat eller räddat omkring 350 000 arbetstillfällen. När det gäller staten är det meningen att antalet arbetade timmar ska sänkas med 11 procent genom ”moderniseringar”.

– Idén bygger på att det finns stora produktionsvinster att göra inom den offentliga sektorn. Det kanske går att skrapa här och där. Men de flesta myndigheter har redan datoriserats och rationaliserats under det senaste decenniet.

Det säger Christian Janin, som representerar de statsanställda hos fackförbundet CFDT.

– Galna kosjukan har gett jordbruksdepartementet nya uppgifter. På justitiedepartementet går man på knäna. Jag tror att förhandlingarna om 35-timmarsveckan fördröjs av att departementsledningarna helt enkelt är rädda. Ja, att de själva inte riktigt förstår hur ekvationen ska gå ihop, säger Christian Janin.

– Just nu är det oroligt inom den offentliga sektorn. Men till hösten förväntar vi oss full storm, säger Didier Pacot, hos fackförbundet CGT på det franska transportdepartementet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA