Lotta Albertsson förstår inte hur hennes arbetsgivare tänker. »SCB flyttar ut från Stockholm så att hela Sverige ska leva. Samtidigt kan hundra personer som sitter runtom i Sverige bli ersatta av personal från ett företag i Stockholm«, säger hon.
Bild: Niklas Johansson
Lotta Albertsson förstår inte hur hennes arbetsgivare tänker. »SCB flyttar ut från Stockholm så att hela Sverige ska leva. Samtidigt kan hundra personer som sitter runtom i Sverige bli ersatta av personal från ett företag i Stockholm«, säger hon.

Oro för jobben när intervjuer läggs ut på entreprenad

SCB2017-05-10
SCB vill lägga ut hälften av arbetet med en av sina största undersökningar på entreprenad. Flera fältintervjuare kan förlora jobbet. »Det känns inte bra. Många är 55 eller äldre och har svårt att få nya jobb«, säger Lotta Albertsson, STs arbetsplatsombud.

Varje månad telefonintervjuar Statistiska centralbyrån, SCB, nästan 30 000 personer för den så kallade arbetskraftsundersökningen. En femtedel av arbetet görs redan i dag av IT-företaget Evry.

Samma företag har nu vunnit en upphandling om att göra hälften av inter­vjuerna, vilket betyder att anställda på SCB kan bli utan jobb. Ett av före­tagen som förlorade upphandlingen har dock begärt att beslutet överprövas. Därför är det inte klart när förändringen börjar gälla.

– Om och när det blir ett avtal kommer vi sannolikt att få en övertalighet i intervjuarkåren, säger Pär Westerberg, avdelningschef på SCB.

Runt 90 personer jobbar som fält­intervjuare runt om i landet. Vissa av dem sitter på SCBs kontor i Örebro, medan andra ringer hemifrån. Enligt Pär Westerberg kan den eventuella övertaligheten komma att beröra båda grupperna.

– Sedan får vi se om det finns andra jobb som de kan bli aktuella för. Men jag har svårt att se att alla kan få jobb på SCB, säger han.

I upphandlingen finns också en option om att utöka entreprenaden med ytterligare en femtedel av arbetet.

I småländska Flisby jobbar fältinter­vjuaren Lotta Albertsson, arbetsplatsombud för ST. Hon har kontakt med medlemmar som har fått veta att de kan bli av med jobbet, även om SCB inte har meddelat hur många det handlar om, eller när i tiden det i så fall blir.

– Men eftersom Evry redan gör 20 pro­cent av undersökningen gissar jag att det går snabbare för dem att ställa om till att göra ytterligare 30 procent än vad det gör för något annat företag, säger Lotta Albertsson.

Förutom att hon är besviken och orolig, ifrågasätter hon hur SCB tänker kring kvalitet.

– Inte för att skryta med oss själva eller klanka ned på andra. Men jag tror att det är seriösare som det är nu, än om man skjutsar ut jobbet till ett företag som vill göra det så billigt som möjligt, säger Lotta Albertsson.

Avdelningschef Pär Westerberg menar att det externa företaget i dagsläget håller en likvärdig kvalitet och understryker att det också blir billigare att lägga ut jobbet.

– Vi behöver använda skattebetalarnas pengar så bra som möjligt. Som alla myndigheter har vi årliga rationaliseringskrav, vi har ett stort uppdrag och samtidigt ska vi utveckla statistiken. Det kostar pengar, säger Pär Westerberg.

30 000 intervjuer fyra gånger om året

  • Arbetskraftsundersökningen, AKU, ska beskriva sysselsättningen för Sveriges befolkning. Resultatet utgör det officiella arbetslöshetstalet.
  • SCB intervjuar nära 30 000 personer sammanlagt åtta gånger under två år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Tell Lennmark (ej verifierad) ons, 05/10/2017 - 10:33
Det intressanta är att SCB:s intervjuare knappast kan sägas vara högavlönade. Våra löner är konkurrensutsatta och kan troligen jämföras med Evrys intervjuare. Vi fältintervjuare står dessutom för vår arbetsyta i eget hem. SCB betalar endast vår utrustning (skrivbord, arbetsstol, dator, telefon etc).
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.