Oro och sorg på genussekretariatet

GÖTEBORGS UNIVERSITET2018-12-18
Polisen har sprängt den misstänkta bomb som hittades utanför Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet i morse. "Det är rädsla, oro, sorg och ilska", säger sekretariatets föreståndare Maria Gröönros till Publikt.

Det var strax före klockan åtta på tisdagsmorgonen som en anställd på Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet hittade en påse med en misstänkt bomb i anslutning till sekretariatets entré.

Polis, nationella bombskyddet, ambulans och räddningstjänst tillkallades och ett stort område spärrades av. Enligt Göteborgs universitets hemsida sprängde polisen det farliga föremålet under förmiddagen och avspärrningarna minskades.

Maria Gröönros är föreståndare på sekretariatet och säger att hon och personalen efter omständigheterna mår bra.

– Det är rädsla, oro, sorg och ilska, men universitetet har agerat enligt skolboken och vi har även fått krisstöd från företagshälsovården.

Hon kan inte säga något om själva händelsen utan hänvisar till att det pågår en förundersökning gällande grovt olaga hot.

– Rent generellt kan man säga att det finns en del hat mot genus som forskningstema, men jag vill inte spekulera i vad som orsakat det här, säger Maria Gröönros. 

Hon berättar att personalen har varit samlad under dagen och att de under morgondagen kommer att fortsätta med stöd och med verksamheten, men i andra lokaler. 

Enligt Polisen visade sig den misstänkta bomben vara en attrapp som såg ut som ett farligt föremål.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.