Osäkert om Polisens tillväxtmål kommer att nås

POLISEN2021-05-28
Enligt beräkningar från riksdagens utredningstjänst kommer Polisens mål att öka antalet anställda med 10 000 personer till utgången av 2025 att bli svårt att nå. Men enligt myndighetens personalprognoser finns en möjlighet att det totala antalet anställda kan bli 10 000 fler.

Det är regeringens mål att det vid utgången av 2024 ska finnas 10 000 fler polisanställda jämfört med 2015. Både poliser och civilanställda räknas. Riksdagens utredningstjänst har granskat Polismyndighetens möjlighet att nå målet och konstaterar i en rapport att det är osäkert om det går att rekrytera och utbilda tillräckligt många poliser.

Enligt ett pressmeddelande från Polisen finns utmaningar för den fortsatta polistillväxten. Polisens egna prognoser utgår från fler faktorer, jämfört med de som utredningstjänsten räknat på i sin rapport. Där räknas exempelvis inte återanställningar och minskad personalrörlighet in i prognosen.

Polisen understryker att det parallellt med att få fler sökande till polisutbildningen också finns ett arbete med att öka antalet utbildningsplatser på den funktionsinriktade polisutbildningen. Den riktar sig både internt till civilanställda inom polisen och till externa sökande. Den kommer enligt pressmeddelandet också att ge ytterligare tillskott av poliser.

Enligt pressmeddelandet är fortfarande den viktigaste faktorn för att öka antalet polisanställda att få fler sökande och fler antagna till grundutbildningen till polis. Prognoserna bygger på att cirka 2 000 studenter per år ska påbörja utbildningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.