”Osaklig kritik från facken”

ARBETSRÄTT2012-02-20

”Osakligt och ohejdat” är Arbetsgivarverkets förhandlingsansvarigas omdöme om den kritik som Sacoförbunden Sulf och Sveriges Ingenjörer framförde förra veckan.

Ordförandena i Sveriges universitetslärarförbund, Sulf, och Sveriges Ingenjörer, Anna Götlind och Ulf Bengtsson, skrev förra veckan en skarpt kritisk debattartikel mot att regeringen enligt deras uppfattning lagt sig i förbundens kollektivavtalsförhandlingar med Arbetsgivarverket. Enligt de två fackliga ledarna fanns ”indikationer” om att regeringen tänkte skriva en förordning om inte parterna kom överens, vilket ledde till att förhandlingarna gick trögt.

Men Arbetsgivarverket slår ifrån sig. ”Vi häpnar över denna beskrivning och har svårt att tro att det är allvarligt menat. I så fall har parterna inte bara misslyckats i avtalsfrågan utan också med att förstå varandra och samtala i en konstruktiv och förtroendefull anda”, skriver verkets förhandlingschef Monica Dahlbom och de biträdande förhandlingscheferna Ken Johnsson och Inger Matsson Kasserud i ett gemensamt svar i Svenska Dagbladet.

Enligt debattartikeln var det Saco-S som efter nio månader avbröt förhandlingarna kring tidsbegränsade anställningar inom högskolan. Då återstod två tvistefrågor, bland annat om hur avsteg från lagen om anställningsskydd, las, skulle regleras. Enligt Arbetsgivarverket är det en viktig principiell fråga som bör förhandlas centralt, medan Saco-S ville överlåta till varje lärosäte att förhandla om frågan, skriver de tre förhandlarna från Arbetsgivarverket.

”Någon signal om att Saco-S vill återuppta förhandlingarna i syfte att nå en kollektivavtalslösning har inte kommit”, skriver de tre förhandlarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA