Skanskas vice vd Magnus Persson, Specialfastigheters vd Åsa Hedenberg och Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren tar det första spadtaget på utbyggnaden av Österåkeranstalten.
Bild: Emma Brask, Kriminalvården
Skanskas vice vd Magnus Persson, Specialfastigheters vd Åsa Hedenberg och Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren tar det första spadtaget på utbyggnaden av Österåkeranstalten.

Österåkeranstalten utökas med 240 platser

KRIMINALVÅRDEN2022-09-12
Kriminalvårdens anstalt Österåker ska byggas ut med 240 nya platser. Det är ett av myndighetens största byggprojekt inom befintlig verksamhet, konstaterade generaldirektör Martin Holmgren när han närvarade vid byggstarten. Över 200 nya medarbetare ska nyanställas på anstalten.

Utbyggnaden av Österåker, som är en anstalt i säkerhetsklass 2, kommer enligt ett pressmeddelande att genomföras i två etapper. I första etappen byggs 144 platser, i den andra resterande 96 platser. Kriminalvårdens bedömning är att allt ska vara klart 2025/2026.

Sex nya bostadshus för intagna ska uppföras. Dessutom byggs fyra huskroppar för att inrymma verksamheter för de intagna.

”Det är en ansträngd platssituation i Kriminalvården, där vi bygger runt om i hela landet. Österåker är ett av våra största byggprojekt inom befintlig verksamhet, så det här är ett väldigt viktigt steg och en milstolpe”, framhåller Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren i pressmeddelandet.

Projektet innebär att anstalten totalt får 312 platser. Utbyggnaden innebär också ett stort behov av nyrekryteringar. Mer än 200 nya medarbetare ska nyanställas från en rad olika yrkesgrupper, såsom kriminalvårdare, lärare, sjuksköterskor och kockar. Kriminalvården beräknar att anstalten kommer att ha 276 årsarbetskrafter när de nya byggnaderna står klara.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.