Oväntat lätt rekrytera ny personal

FLYTTEN2005-12-01

Generaldirektör Gunnar Ågrens allvarligaste farhåga, att Folkhälsoinstitutet inte ska hitta anställda med tillräckligt kvalificerade nykomlingar, tycks inte besannas.

– Där hade jag fel, säger Gunnar Ågren. Vi har haft överraskande väl kvalificerade kandidater och det beror nog på arbetslösheten bland akademiker. Men det gör ont att se att de anställda, människor som är besjälade av sitt jobb, fara illa.

Ny personal rekryteras successivt och redan finns en platschef i Östersund.

Totalt har Folkhälsoinstitutet haft 140–150 heltidstjänster. I dagsläget har ett trettiotal anställda slutat eller tagit tjänstledigt för att pröva nytt jobb. Fem, sex personer väntas flytta med. Vissa nyckelpersoner som har lätt att få nytt jobb har redan slutat. Av till exempel tre statistiker finns bara en kvar och för att göra en årlig enkätundersökning om hälsa måste extrapersonal tas in.

Flytten betyder också merkostnader och mer arbete för dem som är kvar. Dessutom ska ny personal handledas. Fram till den 1 juli 2007, då hela Folkhälsoinstitutet ska vara på plats, måste två organisationer finnas – en i Stockholm och en i Östersund.

Man förhandlar löpande med departementet om pengar. Enligt Gunnar Ågren klarar myndigheten årets budget men om den gör det nästa år beror på om man får ersättning för merkostnader som resor, förtida pensioner och dubbla löner när anställda går in i omställningsorganisationen. I värsta fall kan merkostnaderna bli 50–60 miljoner kronor för hela omställningsperioden.

Fler artiklar om flytten hittar du via länkarna uppe till höger.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA