Särskild organisation för omställning

FLYTTEN2005-12-08

Regeringens särskilda utredare föreslår att en särskild omställningsorganisation inrättas i Stockholm inför omlokaliseringen av statliga myndigheter. Cirka 450 personer kommer att beröras.

Utredaren har varit i kontakt med 16 myndigheter som ska flytta hela eller delar av sin verksamhet. Myndigheterna räknar med att mellan noll och tio procent av de anställda kommer att flytta med vid omlokaliseringen. Uppskattningar från Arbetsgivarverket har tidigare talat om att 25 procent skulle välja att flytta med.

De anställda som väljer att stanna i Stockholm kommer att omfattas av trygghetsavtalet och ges en omställningstid på mellan fyra månader och ett år, beroende på ålder och anställningstid. Trygghetsstiftelsen kommer att vara en resurs som står till förfogande under omställningstiden.

Utredaren Gert Persson föreslår att dessutom en särskild omställningsorganisation inrättas, där de som berörs kan få ytterligare stöd och hjälp. Enligt förslaget ska organisationen ha tre och en halv tjänst och få tillgång till lokaler med ett 30-tal arbetsrum. Både myndigheterna och de berörda facken är enligt utredaren positiva till en särskild omställningsorganisation.

Kostnaderna för organisationen beräknas till knappt fem miljoner kronor årligen under 2006-2008.

”När en person lämnar sitt arbete för att försöka hitta en ny anställning inträffar en svår omställning som för många kan betecknas som en kris i sin livssituation”, skriver utredaren och betonar att man måste få tillräckligt med tid både att bearbeta känslorna inför att man oförskyllt blivit av med jobbet och att aktivt leta efter ett nytt jobb. Och när man får sådan fri tid är det inte bra för vare sig den enskilde eller organisationen man går ifrån att man fortsätter att vistas i de gamla lokalerna.

Omställningsorganisationen bör inrättas och börja fungera 2006. Lokaler kommer att frigöras hos myndigheter som ska omlokaliseras.

Under 2006 kommer cirka 200 personer att beröras, 2007 berörs 150 personer och 2008 berörs 100 personer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA