Över 1 000 jobb försvinner på Posten

POSTEN2009-09-08

Postens administration inom logistikområdet ska minska kostnaderna med 60 miljoner kronor. Även andra delar av Posten rationaliserar. Totalt kan det röra sig om 1 300 – 1 500 tjänster i år, bedömer facket.

Administrationen i Posten Logistik ska omorganiseras under hösten, och vid årsskiftet ska den nya organisationen vara bemannad. Enligt ST-avdelningens Kjell Öström är parterna överens om att lösa övertalighet med avtalspensioner i så stor utsträckning som möjligt.

Neddragningen beror på lågkonjunkturen och sker oberoende av fusionen med Post Danmark. Från fackens sida är man med på förändringen, men framhåller att arbetsgivaren måste vara tydlig med vilka arbetsuppgifter som ska göras respektive inte göras i fortsättningen.

– Det är ett stort problem i alla strukturförändringar, konstaterar Kjell Öström. Ingen talar om vad som inte ska göras.

Sammantaget kommer svenska Posten att minska sin bemanning med 1 300 –1 500   personer i år, bedömer Mikael Andersson i ST-avdelningens styrelse. Och neddragningarna kommer att fortsätta i oförminskad takt
de närmaste åren, tror han.

Just nu inverkar lågkonjunkturen negativt. Till det kommer stadigt minskande volymer när stora kunder går över till elektronisk hantering av brev och fakturor. En annan bidragande faktor är enligt Mikael Andersson att statsmakterna förbjudit Posten att konkurrera med priset, vilket gynnar konkurrenterna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA