Överklagade – och fick rätt till jobbet

TJÄNSTETILLSÄTTNING2013-02-14

Bara knappt en procent får rätt när de överklagar en tjänstetillsättning inom staten. Förra året fick elva personer sina överklaganden godkända, visar statistik från Statens över­klagandenämnd.

Under 2012 avgjorde Statens överklagandenämnd 1 191 ärenden, varav 11 personer fick rätt, vilket motsvarar knappt en procent.

Enligt Lotta Danin, föredragande på överklagandenämnden, är det inga stora förändringar jämfört med tidigare år.

– De flesta beslut som ger klaganden rätt handlar om att nämnden anser att klaganden uppfyller annonsens krav bättre än den som fått jobbet, och ibland att den som fått jobbet inte uppfyller de krav som ställs.

En som fått bifall på sitt över­klagande är Manuela de Gouveia. Hon sökte ett jobb som tillsyningsman på Lilla Karlsö, utlyst av Länsstyrelsen i Gotlands län. Manuela de Gouveia är biolog och har gått ekologiprogrammet på Högskolan på Gotland. Men tjänsten gick till en annan person, som enligt Statens överklagandenämnd inte uppfyllde de utbildningskrav som beskrevs i annonsen.

– Jag fick ju rätt, men jag tog ändå inte jobbet, eftersom jag då redan hade fått ett annat jobb, säger Manuela de Gouveia.

Myndigheter som fick bakläxa 2012  

  • Kriminalvården
  • Läkemedelsverket
  • Länsstyrelsen i Gotlands län
  • Länsstyrelsen i Skåne län
  • Polismyndigheten i Skåne
  • Skatteverket
  • Svenska institutet
  • Arbetsförmedlingen och Migrationsverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA