Överklagade – och fick rätt till jobbet

TJÄNSTETILLSÄTTNING2013-02-14
Bara knappt en procent får rätt när de överklagar en tjänstetillsättning inom staten. Förra året fick elva personer sina överklaganden godkända, visar statistik från Statens över­klagandenämnd.

Under 2012 avgjorde Statens överklagandenämnd 1 191 ärenden, varav 11 personer fick rätt, vilket motsvarar knappt en procent.

Enligt Lotta Danin, föredragande på överklagandenämnden, är det inga stora förändringar jämfört med tidigare år.

– De flesta beslut som ger klaganden rätt handlar om att nämnden anser att klaganden uppfyller annonsens krav bättre än den som fått jobbet, och ibland att den som fått jobbet inte uppfyller de krav som ställs.

En som fått bifall på sitt över­klagande är Manuela de Gouveia. Hon sökte ett jobb som tillsyningsman på Lilla Karlsö, utlyst av Länsstyrelsen i Gotlands län. Manuela de Gouveia är biolog och har gått ekologiprogrammet på Högskolan på Gotland. Men tjänsten gick till en annan person, som enligt Statens överklagandenämnd inte uppfyllde de utbildningskrav som beskrevs i annonsen.

– Jag fick ju rätt, men jag tog ändå inte jobbet, eftersom jag då redan hade fått ett annat jobb, säger Manuela de Gouveia. 

Myndigheter som fick bakläxa 2012

  • Kriminalvården
  • Läkemedelsverket
  • Länsstyrelsen i Gotlands län
  • Länsstyrelsen i Skåne län
  • Polismyndigheten i Skåne
  • Skatteverket
  • Svenska institutet
  • Arbetsförmedlingen och Migrationsverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.