Övertidstopp i Karlshamn

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-04-28

De anställda på Försäkringskassan i Karlshamn är hårt pressade av den höga arbetsbelastningen. Många har beordrats jobba 40 timmar övertid den senaste månaden.

Enligt Patrik Sjöstedt, sektionsordförande för ST inom Försäkringskassan i Blekinge, är de som utförsäkrades vid årsskiftet en viktig del av förklaringen till att arbetsbelastningen har ökat. Försäkringskassans hantering av deras ersättningar skapar mycket merarbete:

– Från april 2008 hade vi en period med mycket övertid, men i juni 2009 rekryterade vi 75 nya medarbetare. Då kunde vi komma ikapp. Sedan hade vi lite övertid i februari mars innan det slog till i april.

Merparten av de 160 anställda som arbetar med aktivitetsstöd och tillfällig föräldrapenning har gjort 40 timmar övertid under april.

Den lokala ledningen för Försäkringskassans lokalkontor i Karlshamn har begärt att få rekrytera ännu fler, men beslutet har dröjt från den centrala ledningen. Nu har man ändå fått klartecken och ska nyrekrytera en grupp om 20 medarbetare för ettåriga visstidsanställningar och 20 extra anställda på fyra månader över sommaren. Några har börjat den här veckan och ytterligare några kommer att börja den 10 maj, säger Patrik Sjöstedt:

– Jag misstänker att det kommer att bli en hel del övertid också i maj. Medlemmarna tycker att det är jättetufft. Det är tungt med 40 timmar övertid på en månad, i synnerhet om man har jobbat 20 timmar övertid månaden före. Men några sjukskrivningar har jag inte hört talas om.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA