Bild: Mostphotos

Pandemin gav historiskt låga löneökningar

AVTAL2021-04-28
Coronapandemin påverkade både avtalsrörelsen och lönebildningen rejält under 2020. Löneökningstakten var den lägsta någonsin under ett år, enligt Medlingsinstitutets årsrapport.

Som avtalsår är 2020 både historiskt och märkligt, skriver Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo i myndighetens årsrapport.

Enligt rapporten är löneökningstakten, som preliminärt landade på 1,9 procent, den lägsta som någonsin har uppmätts under ett år. Samtidigt var avtalsåret rekordlångt, menar man.

”Det pågick förhandlingar under i princip hela året – och covid-19-pandemin fanns ständigt närvarande”, skriver Irene Wennemo.

Trots det uppstod inte en enda konfliktdag på arbetsmarknaden under året, och inga arbetsdagar förlorades.

Men det fanns ett antal tvister, och medlare kallades in i tio förbundsförhandlingar, inräknat två som ägde rum under 2021 eftersom avtalsåret förlängdes när avtalen prolongerades i mars, sammanfattar Medlingsinstitutet.

Sverige har dock klarat sig förhållandevis bra ekonomiskt till följd av pandemin jämfört med flera andra länder, skriver man i rapporten. Orsaken till det anger myndigheten bland annat är att korttidspermitteringarna hade en jämförelsevis positiv effekt på sysselsättningen.

Coronapandemin medförde även att fackförbunden fick fler medlemmar. För LO-, TCO- och Sacoförbunden ökade medlemstalen med 2,3 procent under 2020, konstaterar Medlingsinstitutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.