Papperslöst verk oroar personal

ORO2007-09-11

Läkemedelsverket ska slopa all pappershantering och gå över till ett elektroniskt arbetssätt. ST-avdelningen anser att tidsplanen är orealistisk och att det är fel att inrikta förändringarna enbart på administrationen.

Senast 2010 ska Läkemedelsverket ha slutat att använda papper. All ärendehantering och arkivering ska ske elektroniskt, i många fall med automatik. Reformprojektet har pågått i flera år, men nu vill ledningen gå in i en verkställande fas. Det har skapat oro inte minst bland verkets omkring etthundra assistenter.

ST-avdelningen har flera gånger under hösten krävt att förhandlingarna ska ajourneras. Enligt avdelningsordförande Marie Andersson sägs det i en »börlägesanalys« att all administrativ personal ska bort från de utredande enheterna. Administrationen ska samlas i ett infocenter.

Snabba beslut får mothugg

– Det är befängt att tro att våra utredare kan arbeta helt utan administrativt stöd ute på enheterna, säger Marie Andersson, som själv arbetar som assistent. Vi jobbar väldigt integrerat med enheterna.

Facket har också sagt nej till ledningens önskan att besluta om en organisationsplan i november och införa den nya organisationen vid årsskiftet, trots att det inte är klart hur tjänster och arbetsuppgifter kommer att se ut.

–Medlemmarna är rent ut sagt förbannade för att allt är så luddigt, säger Marie Andersson.

Problemet förvärras av att ledningen går händelserna i förväg, anser hon. Information har lagts ut på intranätet om frågor som inte är förhandlade och klara.

Den informationen har dragits tillbaka, liksom den ursprungliga tidsplanen. Nu föreslår arbetsgivaren i stället en utredning om den framtida operativa informationshanteringen.

Överens till nu

Administrative direktören Anders Broström säger att fack och personal har informerats kontinuerligt sedan projektet startades 2004, och att parterna fram till nu varit överens.

Han understryker att ledningen hela tiden varit tydlig med att bytet av arbetssätt sannolikt leder till övertalighet – hur omfattande går inte att säga än.

–Det här är en process där vi hela tiden lär oss, och när vi implementerar det nya systemet ser vi vilka arbetsuppgifter som försvinner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA