Parlamentet vill stärka småföretag

UPPHANDLING2011-09-28

Europaparlamentet föreslår ett särskilt ”upphandlingspass” för att göra det lättare för små och medelstora företag att delta och vinna i offentliga upphandlingar.

Små och medelstora företag vinner bara var tredje offentlig upphandlig, trots att de svarar för över hälften av den totala ekonomin. Därför föreslår parlamentets utskott för den inre marknaden att EU-kommissionen tar fram ett särskilt elektroniskt upphandlingspass som intygar att innehavaren är en godkänd anbudsgivare.

Utskottet föreslår också att stora offentliga upphandlingar delas i flera mindre, för att öka de små och medelstora företagens möjligheter att vara med och konkurrera. I betänkandet föreslås dessutom att kravet på att alltid välja lägsta pris i samband med upphandling ska ändras, så att den som upphandlar kan välja ”det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet vad gäller ekonomiska, sociala och miljömässiga fördelar, med beaktande av kostnaderna under hela livscykeln för berörda varor, tjänster eller arbeten”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA