”Upphandling kan stärka sociala mål”

UPPHANDLINGAR2011-03-16

Offentliga upphandlingar borde i högre grad användas för att förbättra arbetslivet och samhället. Det skriver TCO till upphandlingsutredningen.

Varje år upphandlar staten tjänster för mångmiljardbelopp. Bästa möjliga kvalitet till lägsta möjliga pris är huvudregeln i lagen om offentlig upphandling. Lagen garanterar också att inga företag missgynnas.

Däremot är upphandlare mycket försiktiga när det gäller att ställa krav på arbetsvillkor och andra sociala hänsyn.

Men den offentliga sektorn borde ha rätt att använda sina upphandlingar till att stärka ”gemensamma sociala mål”. Det anser TCO som skrivit till den pågående statliga upphandlingsutredningen som leds av Anders Wijkman.

– Den svenska lagstiftningen är så pass otydlig att det uppstår osäkerhet om när och hur upphandlaren kan ställa krav, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck.

Resultatet blir att ingen ställer sådana krav.

EU-kommissionen inledde i januari en procedur som kan innebära förändringar av upphandlingsdirektivet. I en så kallad grönbok öppnar kommissionen för att det ska vara tillåtet med mer socialt hänsynstagande i offentliga upphandlingar.

10 mars föregrep riksdagen både upphandlingsutredningen och kommissionen och beslöt att ändra i lagen om offentlig upphandling. Det var oppositionen med stöd av Sverigedemokraterna som gjorde det lättare för den offentliga sektorn att vid upphandlingar välja bort anbudsföretag som konkurrerar med dålig arbetsmiljö eller som saknar kollektivavtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Facket EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA