Parterna överens om traineejobb

ARBETSMARKNAD2015-11-16
Fackförbundet Kommunal har kommit överens med Sveriges kommuner och landsting, SKL, om traineejobben. De ska ge unga arbetslösa både utbildning och arbete och säkra arbetsgivarens framtida kompetensbehov.

Genom det nya avtalet ställer sig SKL och Kommunal positiva till regeringens satsning på traineejobb, och kommer enligt ett gemensamt pressmeddelande att verka för en smidig och skyndsam hantering av anställningar för traineejobb på lokal nivå:

”Satsningen på traineejobb är en viktig del i att få fram fler yrkesutbildade undersköterskor. Under de kommande åren behövs 160 000 nya undersköterskor för att klara kvaliteten i vården och omsorgen”, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Traineejobben är uppdelade på två områden, välfärdssektorn och bristyrkesområden. Välfärdssektorn tar sikte på offentlig verksamhet, kommun och landsting och förutsättningen för att erbjudas ett sådant jobb är arbetslöshet på heltid under minst sex månader. För arbete inom bristyrkesområdet är kvalifikationen tre månaders arbetslöshet. Vad som är ett bristyrke bedömer den lokala arbetsförmedlingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.