Passfotografier kan bli hemliga

SEKRETESS2003-12-03

Bilder ur offentliga register kan bli sekretesskyddade. Det är innebörden i en departementspromemoria från justitiedepartementet.

Nu gör regeringen ett andra förslag om att öka sekretessen på bilder ur pass- och körkortsregistret. Den här gången föreslås att sekretess ska bli huvudregel för foton ur offentliga register.

En tidigare utredning gjordes efter det uppmärksammade mordet på fackföreningsledaren Björn Söderberg 1999. Mördarna sades ha kartlagt Söderbergs liv med hjälp av bland annat passbilder.

Då föreslogs att den som befarade trakasserier skulle anmäla detta så att en spärr kunde läggas in i registren.

– Offentlighet är fortfarande huvudregel, förklarade biträdande justitieminister Britta Lejon då för Statstjänstemannen.

Men förslaget fick kritik från flera remissinstanser som ifrågasatte om förändringen var lagtekniskt möjlig. Flertalet var ändå positiva till en skärpning av sekretessen.

Motiveringen till det nya, och mer långtgående, förslaget är även denna gång att skydda människor från hot och våld som föranletts av att deras bilder publicerats på Internet eller i privata register. Något som är vanligast inom vit-maktmiljön, men också förekommer inom vänsterextrema grupper, enligt utredaren Mats Melin.

Den här gången vill Britta Lejon inte uttala sig om förslaget.
– Jag väntar tills remissvaren kommit in, säger hon.

– Det är en så knepig fråga. Förra gången skilde sig uppfattningarna bland remissinstanserna radikalt från varandra, tillägger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA