Pension till SJs vd högre än riktlinjer

SJ2011-03-21

SJs pensionskostnad för koncernchefen Jan Forsberg var förra året 3,5 miljoner kronor. Forsbergs avtal strider mot regeringens riktlinjer men är för dyrt att omförhandla.

Enligt SJs årsredovisning för 2010 tjänade koncernchef Jan Forsberg 3 991 440 kronor. Det är en ökning med 3,7 procent jämfört med 2009.

SJs pensionskostnad för Jan Forsberg var 3 529 879 kronor 2010. Årsredovisningen gör ingen hemlighet av att Forsberg har bättre villkor än vad regeringens riktlinjer medger.

Jan Forsberg blev vd 2002 och enades då med bolagsstyrelsen om en så kallad förmånsbestämd pension i stället för ett vanligt premiebestämt pensionsavtal. Den förmånsbestämda pensionen garanterar Jan Forsberg en viss procentsats av slutlönen. SJ måste därför göra tillräckliga avsättningar för att klara åtagandet.

Tillsammans med sju andra toppchefer i SJ har Jan Forsberg dessutom rätt till en uppsägningstid på tolv månader. Riktlinjerna medger som mest hälften: sex månaders uppsägningstid.

Regeringen ändrade riktlinjerna för ledande befattningshavare i statligt ägda företag 2009. Alla villkor som strider med de nya riktlinjerna ”bör omförhandlas” skriver regeringen. Det är styrelsen som är ansvarig.

I årsredovisningen förklarar SJ att anställningsvillkoren består ”på grund av ekonomiska skäl”. Chefer som går med på en omförhandling måste kompenseras på något sätt. SJs årsstämma har alltså beslutat att inte omförhandla villkoren för att det troligen skulle bli mycket dyrt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA