Pensionen ännu het för lokförare

ST2004-02-11

Även i årets avtalsrörelse kräver ST-Spårtrafik att frågan om lokförarnas pensioner måste lösas. Nytt för i år är att ST vill möjliggöra lönesättningssamtal.

ST hade hoppats att den segslitna frågan om lokförarnas pensioner skulle lösas utanför avtalet. Lokförare från SJ-tiden har kvar sin rätt att pensioneras vid 60 år, medan nyanställda lokförare i SJ AB och lokförare i de privata bolagen inte har den rätten.

–Vi har haft kontakt med näringsdepartementet, men har inte uppnått någon lösning hittills. Därför måste frågan också tas med i avtalsförhandlingarna, säger STs förhandlare Lena Moberg Lindwall.

I sitt yrkande till arbetsgivarorganisationen Almega begär ST för första gången att det ska finnas en möjlighet att införa lönesättningssamtal, dvs att lönen sätts i en dialog mellan chef och arbetstagare.

Men den begäran berör bara dem som har individuella löner – hälften av STs medlemmar inom spårtrafiken har tarifflöner.

ST vill ha en garanterad lägsta löneutveckling för varje medlem i avtalet. Men individgarantin ska kunna förhandlas bort av de lokala parterna.

Hur många procent ST ska begära i löneökning är ännu inte fastställt.

Förhandlingarna med Almega väntas komma igång i mars. Ett nytt avtal ska börja gälla från den 1 april i år

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA