Personal tar ägaransvar i bolag för chartertåg

JÄRNVÄGAR2005-12-20

Tågkompaniet bildar bolag tillsammans med personalen för att köra chartertrafik. Affärsidén är att sälja resor till evenemang.

– Vi vill utveckla järnvägstrafiken och ge folk en möjlighet att resa miljövänligt, säger Leif Fagerström, avdelningsordförande för ST vid Tågkompaniet.

Hälftenägare i charterbolaget blir föreningen Tågspar som bildades för drygt ett år sedan. Av de 80 anställda är i dag 53 med i föreningen. 22 av dem är ST-medlemmar.

Personal från Tågkompaniet

– De resenärer vi når via charter är inte de ordinarie tågresenärerna. På det sättet ökar vi förutsättningarna för tågtrafik i vår bygd, säger initiativtagaren Leif Lindström.

Tanken är att charterbolaget ska hyra in personal från Tågkompaniet som redan kört till Dalhalla, Stockholm Horse Show, DN-galan och fotboll på Råsunda – resor som i år omsatt cirka 500 000 kronor, uppskattar Tågkompaniets vd Jan Johansson.

En miljon i omsättning

– Med ett gemensamt bolag vinner vi engagemang, delaktighet och många försäljningskanaler, säger han.

Omsättningen nästa år uppskattar Jan Johansson till under en miljon kronor. Åtta evenemang är inplanerade, bland dem Hjalmars revy i Örebro och Dalhalla.

Medlemsavgiften i föreningen är 100 kronor. Varje medlem satsar 1 000 kronor i aktiekapital och lägger 200 kronor per månad på ett kollektivt sparande.

– Går föreningen i konkurs går pengarna upp i rök, säger Leif Fagerström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA