Personalen rädd för att få kritik

SOCIALSTYRELSEN2011-05-03

Det finns stora brister i arbetsmiljön på Socialstyrelsen. Nästan var tredje medarbetare säger sig ha drabbats av ohälsa på grund av psykosociala faktorer i arbetet.

En ny arbetsmiljöenkät från Socialstyrelsen avslöjar att myndigheten har allvarliga problem. 29 procent av medarbetarna uppger att de under det senaste året har drabbats av ohälsa på grund av psykosociala faktorer i arbetslivet.

Maria Carneland, myndighetens ST-ordförande, är inte förvånad över resultatet.

– Arbetsgivaren har inte varit lyhörd. Vi har lyft de här frågorna flera gånger, berättat om arbetsbelastningen, osynliga chefer och att personal inte mår bra.

Rädsla för att få kritik

Var femte medarbetare känner sig inte trygg med att komma med egna initiativ och idéer – av rädsla för att få kritik.

– Det ser inte alls bra ut. Vi måste ta reda på varför rädslan är så stor, säger myndighetens överdirektör Håkan Ceder.

62 procent av medarbetarna uppger också att de saknar en individuell plan för kompetensutveckling.

Håkan Ceder säger att Socialstyrelsen uppenbarligen har problem, men att myndigheten hade »enormt hög arbetsbelastning« förra året. Ansvaret för tillsyn av socialtjänsten flyttades över från länsstyrelserna, vilket ledde till att ungefär 200 nya personer började jobba på myndigheten och också övrig verksamhet omorganiserades. Samtidigt hade Socialstyrelsen över 220 regeringsuppdrag under året.

– Jag hade förväntat mig att allt det här skulle sätta spår i organisationen och ge ett mindre bra resultat. Ändå är jag besviken över att det är så här dåligt, säger han.

Men STs Maria Carneland tycker att ledningen har haft många chanser att ta tag i situationen.

»Lyssna på allvar«

– Det duger inte med övergripande förklaringar när människor mår dåligt. Man måste börja lyssna, på allvar, för att kunna göra något åt problemen.

Nu ska resultaten diskuteras i samverkansgrupper och på varje enhet. En ny arbetsmiljöplan ska upprättas, liksom en plan för att förbättra internkommunikationen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA