Polisen får ökad rätt kolla arbetsplatser

ARBETSMARKNAD2018-03-21
Regeringen föreslår att polisen ska få utökad rätt att göra stickprovsinspektioner på arbetsplatser för att kontrollera att arbetsgivare inte har anställda som saknar rätt att vistas eller arbeta i Sverige.

I dag krävs en konkret misstanke för att polisen ska få gå in på en arbetsplats och kontrollera om där finns anställda som inte har rätt att uppehålla sig eller arbeta i Sverige. Nu föreslår regeringen att Polismyndigheten ska få ökade möjligheter att göra stickprovskontroller på arbetsplatser för att kontrollera anställningsvillkor och tillstånd. Samtidigt föreslås att straffavgiften för arbetsgivare som utnyttjar arbetskraft som saknar tillstånd ska fördubblas från ett till två prisbasbelopp.

”Lagförslaget ger polisen större möjlighet att komma åt oseriösa arbetsgivare som bryter mot förbud och utnyttjar personer som saknar rätt att vistas eller arbeta i Sverige”, kommenterar migrationsminister och biträdande justitieminister Heléne Fritzon, S, i ett pressmeddelande.

Arbetsplatsinspektionerna ska få göras inom riskbranscher där den här typen av anställningar är vanliga, skriver regeringen. Till exempel berörs hotell- och restaurangbranschen samt frisör- och skönhetssalonger. Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 juli.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.